Apicultorul Pavel Crețu primește sprijin de la GAL și deschide o afacere de familie în satul Scumpia
Printre cele 232 de proiecte locale realizate prin Măsura de Activizare și Măsura de Dezvoltare LEADER din cadrul Fondului de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2.0, se enumeră și proiectul „Gustul dulce al mierii”, lansat de Pavel Crețu, apicultor din satul Scumpia, raionul Fălești.
În cadrul Fondului, GAL-ul Movila Măgura a susținut dezvoltarea proiectului prin procurarea unei mese de descăpăcit, care a facilitat creșterea potențialului și randamentului de muncă.
„Imaginați-vă, dacă anterior ne trebuia 5-7 minute pentru a descăpăci o ramă, acum, într-un minut descăpăcim 4 rame cu această mașină. GAL-ul mi-a acoperit prețul pentru masa de descăpăcit, iar din banii proprii am procurat o parte din stupi”, a menționat Pavel Crețu.
Pasionat de apicultură, Pavel își dorea de câțiva ani să achiziționeze aparatul de descăpăcit, pentru a-și deschide o afacere de familie și a se stabili definitiv acasă, în Moldova. Enumerându-se printre proiectele locale selectate de către GAL-ul Movila Măgura, proiectul „Gustul dulce al mierii” a primit din partea GAL-ului o contribuție de 70 000 MDL. Contribuția proprie a familiei Crețu a fost de 89 000 MDL, reușind în acest mod să achiziționeze nu doar masa de descăpăcit, dar și 100 complete de stupi din poliuteran, care i-au permis creșterea unui număr mai mare de familii de albine.
„Vrem să ne dezvoltăm ca o afacere de familie. Îmi va favoriza faptul ca să mă opresc și eu acasă, să nu mai merg peste hotare la lucru, pentru că deja foarte mulți ani din tinerețe i-am lăsat peste hotare și am înțeles că reușita e doar aici pe loc, pentru mine cel puțin”.
Lansat în aprilie 2021, Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2.0. asigură cofinanțare în valoare de 20 milioane de lei pentru 26 de GAL-uri din Republica Moldova. În prezent, Proiectul LEADER pentru Moldova Rurală este implementat în peste 260 de localități din Republica Moldova sau 50% din zonele rurale ale țării, generând oportunități de dezvoltare economică pentru mai mult de 1 milion de oameni.
Fondul de Dezvoltare Rurală LEADER-UE 2.0 este implementat în cadrul proiectului „LEADER pentru Moldova Rurală” finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională – USAID și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone în cadrul Programului de Cooperare pentru Dezvoltare – Asistența Poloniei. Proiectul este implementat de Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat cu Rețeaua Națională LEADER și în strânsă cooperare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.