Alexandru Moldovan

Iubitorul de iepuri

 

 

Vizita gospodăriei în care cresc iepuri ar fi o altă atracție pentru turiști. Din acest motiv, dar și pentru a susține dezvoltarea micilor antreprenori, Grupul de Acțiune Locală a decis să finanțeze prin programul SARD și ferma “Iujnii crolic” a lui Alexandru Moldovan. El și-a propus să confecționeze noi cuști pentru iepuri și să le repare pe cele vechi, iar cumpărarea a 15 iepuroaice ar reprezenta contribuția proprie. Alexandru are 17 ani și este în ultimul an de liceu. Nu-i place să vorbească despre sine și spune că nu consideră această activitate o afacere, ci mai degrabă un hobby care ar putea fi dezvoltat într-o mică afacere.

Primii doi iepuri i-a cumpărat acum patru ani din banii adunați la Crăciun și la ziua lui de naștere. Într-o bună zi a venit de la școală cu ideea fixă că vrea iepuri, pentru că dintre colegii de clasă, doar el nu are, povestește Natalia, mama lui Alexandru. Zâmbește, amintindu-și replica de  atunci: “Dar ceilalți copii nu au oi ca noi, doar iepuri ne mai lipsesc în gospodărie…”. Copilul n-a renunțat cu una cu două și a promis că va avea grijă de animale singur. Părinții au acceptat, fiind convinși că este doar un moft care va trece curând. Acum, dintre toți colegii, doar Alexandru continuă să crească iepuri și de la doi a ajuns la câteva zeci. Din superstiție, evită să-i numere dar s-a ținut de cuvânt și are grijă singur de ei.

Îi hrănește dimineața la 6 și apoi merge la școală, îi vaccinează la timp și se asigură că a cumpărat suficientă hrană pentru iarnă, plus că își dezvoltă o rețea de cumpărători. “Îi dispare entuziasmul când mor iepurii, dar prinde la aripi când are comenzi mai mari. Îl susținem chiar dacă uneori bugetul familiei are de suferit, pentru a-i menține spiritul. Uneori soțul îmi zice: “știi câți bani ne-au mâncat iepurii?”, dar băiatului nu-i spunem nimic. El, în schimb, îi asigură baniide buzunar fratelui mai mic care îl ajută”, recunoaște Natalia. “Cu acest proiect am planuri de dezvoltare, dar depinde de ce voi decide să fac după absolvirea liceului”, explică Alexandru. El crede că, indiferent de scenariu, din pasiunea de a crește iepuri nu va trece.


Finanțat de Uniunea Europeană, implementat în cadrul Programului SARD

Date de contact GAL “Cismeaua Sudului”:

Manager: Mocan Nadejda

Telefon: +373 68 238 386

E-mail:cesmelesudului@gmail.com

https://www.facebook.com/cismeauasudului/


Distribuie